Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort z ricotty na spodzie z pumpernikla na zimno

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tort z ricotty na spodzie z pumpernikla na zimno - składniki:
Tort z ricotty na spodzie z pumpernikla na zimno - sposób przygotowania: Orzechy prażymy na patelni i przesypujemy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy starty na tarce pumpernikiel. Czekoladę roztapiamy, mieszamy z orzechami i pumperniklem. Tortownicę smarujemy olejem, rozkładamy na dnie masę czekoladowo-orzechową. Czekamy, aż zastygnie. Robimy masę serową. Ucieramy żółtka z cukrem oraz sokiem i skórką z cytryny. Namaczamy i odciskamy żelatynę, dodajemy ją do masy żółtkowej i mieszamy, aż cała się rozpuści. Ricottę przecieramy przez sitko, dodajemy do masy. Ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym oraz - oddzielnie białka ze szczyptą soli. Bitą śmietanę i pianę z białek łączymy z masą serową. Rozsmarowujemy na czekoladowym spodzie i wstawiamy do lodówki co najmniej na 1,5 godziny. Osączone pokrojone owoce układamy na wierzchu tortu. Posypujemy pistacjami.