Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rustykalny placek drożdżowy z owocami i kruszonką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rustykalny placek drożdżowy z owocami i kruszonką - składniki:
Rustykalny placek drożdżowy z owocami i kruszonką - sposób przygotowania: Drożdże wymieszaj z mąką. Jajka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj mleko, masło oraz ekstrakt i ponownie zmiksuj. Na koniec wymieszaj z mąką. Ciasto włóż do miski, przykryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę (powinno podwoić objętość). W tym czasie przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki wymieszaj tak, aby powstały grudki. Odstaw w chłodne miejsce (może być lodówka). Owoce umyj, oczyść (jeśli są zamrożone, najpierw je rozmroź). Ze śliwek usuń pestki i przekrój je na połowy, jabłka i gruszki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na cząstki, truskawki odszypułkuj). Blachę, na której będzie się piec ciasto wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Ciasto wyłóż na stolnicę, posypaną niewielką ilością mąki. Rozwałkuj na prostokąt. Ułóż je w formie. Na wierzchu rozłóż owoce. Ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw na około 15-20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Gdy ciasto podrośnie, posyp je kruszonką i wstaw do piekarnika. Piecz około 40-45 minut, do ?suchego patyczka?. Ostudź i posyp cukrem pudrem.

Informacje o Rustykalny placek drożdżowy z owocami i kruszonką

  • Tanie i proste letnie desery

    Tanie i proste letnie desery

    prostsze do wykonania od tego, z drożdży świeżych, ponieważ nie wymaga robienia zaczynu. Aby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę, możesz zrobić po prostu owoce po kruszonką . Rustykalny placek drożdżowy z owocami i kruszonką 350 g mąki torebka drożdży suszonych lub instant 70 g cukru 125 ml