Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta z czarnymi oliwkami, cebulą i papryką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta z czarnymi oliwkami, cebulą i papryką - składniki:
  • Ciasto:
  • 2 szklanki + 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 170 g zimnego masła
  • żółtko
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • Nadzienie:
  • 2 duże jajka
  • 5 łyżek miękkiego koziego serka
  • 3 łyżki gęstej śmietanki 36%
  • 1/4 szklanki oliwy extra vergine
  • 2 małe czerwone cebule (pokrojone w piórka)
  • żółta papryka (pokrojona w paski)
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 2 garście czarnych oliwek bez pestek
  • sól
  • pieprz
Tarta z czarnymi oliwkami, cebulą i papryką - sposób przygotowania: Składniki ciasta zagniatamy. Jeśli się nie klei, możemy dodać jeszcze nieco oliwy. Spłaszczamy, zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto może być trochę sypkie. Wylepiamy nim formę na tartę i wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Przygotowujemy nadzienie. Roztrzepujemy jajka z serkiem i śmietaną. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy, aż zmięknie, jakieś 10 minut. Dodajemy paprykę, czosnek i tymianek. Smażymy przez 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, łączymy z oliwkami, jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy nadzienie na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika na 50 minut.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta