Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grillowany kurczak z sałatą, awokado, orzechami i mango

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Grillowany kurczak z sałatą, awokado, orzechami i mango - składniki:
  • Sos pomarańczowy:
  • szklanka oliwy
  • 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • łyżka miodu
  • łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • Kurczak:
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 6-8 roztartych ząbków czosnku
  • zielona papryczka chilli (oczyszczona z pestek i posiekana)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 6 pojedynczych piersi kurczaka
  • Oraz:
  • 2 mango (pokrojone na kawałki)
  • 2 awokado (obrane
  • pokrojone na kawałki)
  • 300 g mieszanych drobnolistnych sałat
  • garść nerkowców prażonych
Grillowany kurczak z sałatą, awokado, orzechami i mango - sposób przygotowania: Robimy sos, mieszając oliwę, sok i skórkę z pomarańczy, miód oraz sos sojowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Przyrządzamy marynatę do kurczaka. Ziarna kuminu prażymy 1-2 minuty na suchej patelni; zdejmujemy, kiedy zaczną pachnieć. Dodajemy czosnek, chilli i szczyptę soli, rozcieramy na jednolitą pastę. Na patelni, na której prażyliśmy kumin, rozgrzewamy oliwę, wlewamy do mieszaniny przypraw i czosnku, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby smaki się przegryzły. Dodajemy sok pomarańczowy i limonkowy, mieszamy. Gotową marynatą polewamy piersi kurczaka, kilka razy je przewracamy mięso, aby dobrze pokryły się marynatą. Przykrywamy, wstawiamy na godzinę lub dłużej do lodówki. Mieszamy mango i awokado z kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego. Rozgrzewamy piekarnik, włączając opcję grill. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i grillujemy po 5 minut z każdej strony. Odstawiamy na kilka minut, kroimy w plasterki. Sałatę przekładamy do miski, skrapiamy kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego, mieszamy. Przyprawiamy, jeśli trzeba, solą i pieprzem, rozkładamy na talerzach. Na sałacie układamy plasterki kurczaka, na nich mango i awokado. Posypujemy nerkowcami. Resztę sosu pomarańczowego podajemy obok, w miseczce.