Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Młode ziemniaki faszerowane boczkiem i anchois

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Młode ziemniaki faszerowane boczkiem i anchois - składniki:
  • 10 listków szałwii
  • 10 sporych młodych ziemniaków
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sól
  • 10 plastrów wędzonego boczku
  • 10 filecików anchois
  • 1-2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z połowy cytryny (wyszorowanej i sparzonej)
Młode ziemniaki faszerowane boczkiem i anchois - sposób przygotowania: Szałwię i ziemniaki myjemy, osuszamy. W czubek każdego ziemniaka wbijamy obieraczkę do warzyw lub wąski nóż i wydrążamy otwór średnicy 1-1,5 cm. Skrapiamy ziemniaki oliwą i oprószamy solą. W każdy otwór wkładamy pakuneczek składający się z: listka szałwii, anchois, plasterka czosnku i odrobiny skórki cytrynowej. Owijamy ziemniaki boczkiem i układamy w natłuszczonej oliwą formie do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 60 minut. W trakcie pieczenia 3-4 razy je przewracamy. Podajemy gorące z surówką z sałaty lodowej i pomidorów.
Pyszne ziemniaczki w skorupkach