Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Aromatyczna zapiekanka warzywna z kaszą gryczaną
Aromatyczna zapiekanka warzywna z kaszą gryczaną - składniki:
Aromatyczna zapiekanka warzywna z kaszą gryczaną - sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź. Dynię, paprykę, cukinię, marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę ("na jeden kęs"). Cebulę pokrój w drobną kostkę. Fasolkę umyj, odetnij końce i pokrój na ok. 4-5 cm kawałki. Pokrojone warzywa wrzuć do naczynia żaroodpornego, posyp dość obficie przyprawami i dobrze wymieszaj. Do przyprawionych warzyw dodaj kaszę, wlej oliwę i jeszcze raz zamieszaj wszystko, aby składniki dobrze pokryły się tłuszczem i przyprawami. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka) i piecz przez ok. 90 minut. Przez 60-70 minut piecz ją pod przykryciem. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę, żeby warzywa delikatnie się przyrumieniły. Podawaj z dodatkiem gęstego jogurtu i posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki.
Wskazówki: Czas zapiekania jest elastyczny - zapiekanka jest gotowa, kiedy wszystkie warzywa są miękkie, ale nie rozgotowane. Ten przepis znajduje się także na moim blogu: http://kuchenneprzygody.pl/przepis/aromatyczna-zapiekanka-warzywna-z-kasza-gryczana
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 czerwona papryki
- 1 cukinia
- 20-30 dag fasoli szparagowej
- 30 dag dyni
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1/3 szklanki oliwy lub innego tłuszczu (np. olej kokosowy lub olej rzepakowy)
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- do podania:
- gęsty jogurt naturalny
- posiekany szczypiorek
Informacje o Aromatyczna zapiekanka warzywna z kaszą gryczaną
-
Superfood w twojej kuchni - gotuj jak Jamie! [WYNIKI KONKURSU]
Anna P. (Sałatka z zielonej fasolki szparagowej i komosy ryżowej) Agnieszka J. (Sałatka z jarmużem i truskawkami) Irena S. (Aromatyczna zapiekanka warzywna z kaszą gryczaną) Katarzyna K. (Owocowy koktajl z kaszą jaglaną i jagodami goji) Agata J. (Sałatka z wędzonym pstrągiem
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki