Pulpa
- paczka makaronu typu świderki
- 1/2 kg kiełbasy typu śląska
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 2 średnie ogórki kiszone
- 1 spora cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 250 gr. sera żółtego typu gouda
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- szczypta:
- soli
- pieprzu
- słodkiej papryki do smaku
- (plus mała łyżeczka cukru do przełamania kwaśnego smaku przecieru pom.)
Informacje o Pulpa
-
Słodkie życie
Oraz: 100 g uprażonych orzechów włoskich do posypania kremu Pulpa z czarnej porzeczki: 250 g czarnych porzeczek (mogą być mrożone) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki
-
Menu dnia
, w przepisie możesz użyć makaronu suszonego. Bucatini w sosie pomidorowym z pieprzem i bekonem Składniki na ok. 500 g świeżego makaronu bucatini*: 400 g mąki semolina (z pszenicy durum) 4 jaja 40 g soli Sos: 120 g bekonu 600 g pulpy pomidorowej (passata) 6 łyżek oliwy z oliwek
-
Brosaniki Joanny Jakubiuk [przepis]
wilgotności startych ziemniaków. Wymieszać masę tak, by powstała zwarta, nie lejąca pulpa. Przygotowaną masę nabierać łyżką i wrzucać na osolony wrzątek. Po wrzuceniu delikatnie zamieszać i gotować aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię Brosaniki okrasić zrumienioną na oleju cebulką lub skwarkami
-
Pasta i basta
. Pulpę moczymy w ciepłej wodzie przez 15 minut. Na łyżkę masy bierzemy 1/4 szklanki wody. Mieszamy, aby pasta się rozpuściła, przecedzamy. Do gotowania używamy powstałego płynu. Koncentrat lejemy prosto ze słoika. Jeżeli zdarzyło wam się zrobić takiej pasty więcej, niż wymaga
-
Pina colada
orzech na kilka części. Wyjąć miąższ, obieraczką usunąć cienką brązową skórkę. Biały miąższ dokładnie zmiksować z podgrzaną szklanką wody kokosowej lub wrzątku. Ostudzoną pulpę starannie odcisnąć w dłoniach nad sitem lub w lnianym woreczku. Suchą masę ponownie wymieszać z wodą, poczekać, aż przejmie sok
-
Menu dnia z makaronem bucatini
pulpy pomidorowej 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 100 ml białego wytrawnego wina 80 g sera pecorino 10 listków bazylii (+ kilka do dekoracji) pieprz czarny sól Przygotuj ciasto na makaron: wyrób elastyczne i gładkie ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wytnij odpowiedni kształt. Jeśli nie
-
Złociste menu z sycącym makaronem
pomidorowym z pieprzem i bekonem Składniki na ok. 500 g świeżego makaronu bucatini*: 400 g mąki semolina (z pszenicy durum) 4 jaja 40 g soli Sos: 120 g bekonu 600 g pulpy pomidorowej 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 100 ml białego wytrawnego wina 80 g sera pecorino 10 listków bazylii (+ kilka
-
Powstało naturalnie niebieskie wino. Kolorem przypomina płyn do spryskiwaczy, ale smakuje wiśniami. Cena? Niewysoka
kolor wino zawdzięcza jednak "przepuszczeniu" przez pulpę z czerwonych winogron, w których skórce znajduje się naturalny barwnik - antocyjany. To czyni Vindigo pierwszym w stu procentach naturalnym niebieskim winem na świecie. W zeszłym roku pojawiło się inne ( Gik Live stworzone przez pięciu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki