Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pulpa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pulpa - składniki:
  • paczka makaronu typu świderki
  • 1/2 kg kiełbasy typu śląska
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1 spora cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 gr. sera żółtego typu gouda
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • szczypta:
  • soli
  • pieprzu
  • słodkiej papryki do smaku
  • (plus mała łyżeczka cukru do przełamania kwaśnego smaku przecieru pom.)
Pulpa - sposób przygotowania: Na początku należy pokroić w kostkę: ogórki kiszone, kiełbasę i cebulę. Następnie przesmażyć na pokrojone w kostkę składniki w kolejności: kiełbasa, cebula (do momentu uzyskania złotego koloru), ogórki kiszone (do miękkości). Potem przesmażamy przecier pomidorowy na łyżce oliwy lub oleju, z dodatkiem czosnku i łyżeczką cukru (aby przełamać jego smak). Makaron gotujemy w dużej ilości mocno osolonego wrzątku z dodatkiem kilku kropel oliwy, do momentu uzyskania efektu al. dente. Do ugotowanego makaronu dodajemy podsmażoną kiełbaskę z cebulką i ogórkiem, z dodatkiem przecieru, doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Wszystko mieszamy, na końcu dodając utarty na grubych oczkach tarki, ser żółty.

Informacje o Pulpa

  • Słodkie życie

    Słodkie życie

    Oraz: 100 g uprażonych orzechów włoskich do posypania kremu Pulpa z czarnej porzeczki: 250 g czarnych porzeczek (mogą być mrożone)   1 łyżeczka mąki ziemniaczanej   3 łyżki

  • Menu dnia

    Menu dnia

    , w przepisie możesz użyć makaronu suszonego. Bucatini w sosie pomidorowym z pieprzem i bekonem Składniki na ok. 500 g świeżego makaronu bucatini*: 400 g mąki semolina (z pszenicy durum) 4 jaja 40 g soli Sos: 120 g bekonu 600 g pulpy pomidorowej (passata) 6 łyżek oliwy z oliwek

  • Brosaniki Joanny Jakubiuk [przepis]

    Brosaniki Joanny Jakubiuk [przepis]

    wilgotności startych ziemniaków. Wymieszać masę tak, by powstała zwarta, nie lejąca pulpa. Przygotowaną masę nabierać łyżką i wrzucać na osolony wrzątek. Po wrzuceniu delikatnie zamieszać i gotować aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię Brosaniki okrasić zrumienioną na oleju cebulką lub skwarkami

  • Pasta i basta

    Pasta i basta

    . Pulpę moczymy w ciepłej wodzie przez 15 minut. Na łyżkę masy bierzemy 1/4 szklanki wody. Mieszamy, aby pasta się rozpuściła, przecedzamy. Do gotowania używamy powstałego płynu. Koncentrat lejemy prosto ze słoika. Jeżeli zdarzyło wam się zrobić takiej pasty więcej, niż wymaga

  • Pina colada

    orzech na kilka części. Wyjąć miąższ, obieraczką usunąć cienką brązową skórkę. Biały miąższ dokładnie zmiksować z podgrzaną szklanką wody kokosowej lub wrzątku. Ostudzoną pulpę starannie odcisnąć w dłoniach nad sitem lub w lnianym woreczku. Suchą masę ponownie wymieszać z wodą, poczekać, aż przejmie sok

  • Menu dnia z makaronem bucatini

    Menu dnia z makaronem bucatini

    pulpy pomidorowej 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 100 ml białego wytrawnego wina 80 g sera pecorino 10 listków bazylii (+ kilka do dekoracji) pieprz czarny sól Przygotuj ciasto na makaron: wyrób elastyczne i gładkie ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wytnij odpowiedni kształt. Jeśli nie

  • Złociste menu z sycącym makaronem

    Złociste menu z sycącym makaronem

    pomidorowym z pieprzem i bekonem Składniki na ok. 500 g świeżego makaronu bucatini*: 400 g mąki semolina (z pszenicy durum) 4 jaja 40 g soli Sos: 120 g bekonu 600 g pulpy pomidorowej 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 100 ml białego wytrawnego wina 80 g sera pecorino 10 listków bazylii (+ kilka

  • Powstało naturalnie niebieskie wino. Kolorem przypomina płyn do spryskiwaczy, ale smakuje wiśniami. Cena? Niewysoka

    Powstało naturalnie niebieskie wino. Kolorem przypomina płyn do spryskiwaczy, ale smakuje wiśniami. Cena? Niewysoka

    kolor wino zawdzięcza jednak "przepuszczeniu" przez pulpę z czerwonych winogron, w których skórce znajduje się naturalny barwnik - antocyjany. To czyni Vindigo pierwszym w stu procentach naturalnym niebieskim winem na świecie. W zeszłym roku pojawiło się inne ( Gik Live stworzone przez pięciu