Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa z dyni z mandarynkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa z dyni z mandarynkami - składniki:
Zupa z dyni z mandarynkami - sposób przygotowania: Dynię myjemy, drążymy, kroimy na części i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Jeszcze gorącą blendujemy na gładko. Mandarynki obieramy. Z czterech z nich wyciskamy sok i przecieramy przez sitko, piątą kroimy w kosteczkę. Do puree dyniowego dodajemy pół szklanki mleka zagęszczonego, masło, sok z mandarynek, cukier. Mieszamy. Sok z cytryny wyciskamy i sprawdzając stopień kwaskowatości stopniowo dodajemy do pomarańczowej zupy. Jeśli jest za gęsta dodajcie więcej mleka, jeśli zbyt płynna, podgotujcie do odparowania płynów. Sugeruję tylko uważać na bulgotanie - niestety takie kremy łatwo parzą nasze dłonie Gotową zupę wykładamy na talerze, dekorujemy kleksami śmietany i kosteczkami pokrojonej mandarynki. Zjadamy i biegniemy po dokładkę. Bo pyszna!
Zwiastun jesieni: krem z dyni