Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Spaghetti z marchewki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Spaghetti z marchewki - składniki:
  • 6-7 marchewek
  • 2.5 łyżeczki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku drobno pokrojony (opcjonalnie)
  • 1.5 cm świeżego imbiru startego na tarce lub drobno pokrojonego
  • 1 łyżeczka płatków chilli lub 1.5 cm świeżej papryczki chilli drobno pokrojonej
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sok z limonki lub cytryny + otarta skórka
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
Spaghetti z marchewki - sposób przygotowania: Marchewkę obierz ze skórki, umyj, osusz, a następnie za pomocą specjalnej obieraczki z ząbkami, obierz, tworząc nitki. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i 1,5 łyżeczki masła i podsmaż imbir, czosnek i płatki chilli lub papryczkę chilli. Po chwili dodaj marchewkę i obtocz ją dokładnie w przyprawach. Dodaj cukier, sól, pieprz i gałkę muszkatołową oraz sok z limonki. Wymieszaj dokładnie. Na sam koniec dodaj jeszcze jedną łyżkę masła i smaż ok. 2 minuty. Marchewka ma być al dente. Zdejmij z ognia i posyp listkami świeżego tymianku. Spaghetti podawaj ciepłe, udekorowane listkami mięty.

Informacje o Spaghetti z marchewki

  • Makarony ze świeżych warzyw od Fit&Easy - Z natury al dente

    Makarony ze świeżych warzyw od Fit&Easy - Z natury al dente

    , które pokochają także dzieci. Dzięki spaghetti z marchewki i spaghetti z buraka w szybki i prosty sposób pokonasz nudę w kuchni, urozmaicisz tradycyjne dania, nadasz im oryginalny wygląd i odkryjesz na nowo magię pysznych i bogatych w witaminy warzyw! Spaghetti z marchewki Fit&Easy Spaghetti z marchewki

  • Makaron z kurczakiem - prosty obiad dla zabieganych [PRZEPISY]

    Makaron z kurczakiem - prosty obiad dla zabieganych [PRZEPISY]

    przygotowanego kurczaka. Makaron połącz z sosem. Autor: Ewelina Włoch Przepis nadesłany na konkurs "Najlepsza pasta i basta!" Składniki: 300 g makaronu spaghetti 1 marchewka 5 pieczarek 1.5 szklanki łuskanej soczewicy (czerwonej) 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki