Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Trufle marchwiowo-orzechowe w czekoladzie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Trufle marchwiowo-orzechowe w czekoladzie - składniki:
  • 1 szklanka startej marchwi (na najmniejszych oczkach)
  • 4 duże daktyle (albo 8-10 mniejszych)
  • pół szklanki tartych migdałów
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • ekstrakt waniliowy (do smaku)
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki soli
  • Na polewę:
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • ewentualnie 1 łyżka oleju kokosowego
Trufle marchwiowo-orzechowe w czekoladzie - sposób przygotowania: W małym pojemniku malaksera zmiksuj na papkę daktyle (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody). Przełóż do większego pojemnika malaksera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na dość gładką masę. Z masy marchwiowo-orzechowej roluj kulki (ok. 1,5 łyżeczki masy na kulkę). Kulki układaj na desce wyłożonej papierem do pieczenia albo silikonową podkładką i wstaw na kilka minut do zamrażalnika. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Każdą kulkę obtaczaj w rozpuszczonej czekoladzie i układaj ponownie na papierze do pieczenia albo na silikonowej podkładce.Wstaw do lodówki, żeby polewa stężała.