Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Trufle marchwiowo-orzechowe w czekoladzie
Trufle marchwiowo-orzechowe w czekoladzie - składniki:
Trufle marchwiowo-orzechowe w czekoladzie - sposób przygotowania:
W małym pojemniku malaksera zmiksuj na papkę daktyle (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody). Przełóż do większego pojemnika malaksera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na dość gładką masę. Z masy marchwiowo-orzechowej roluj kulki (ok. 1,5 łyżeczki masy na kulkę). Kulki układaj na desce wyłożonej papierem do pieczenia albo silikonową podkładką i wstaw na kilka minut do zamrażalnika. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Każdą kulkę obtaczaj w rozpuszczonej czekoladzie i układaj ponownie na papierze do pieczenia albo na silikonowej podkładce.Wstaw do lodówki, żeby polewa stężała.
- 1 szklanka startej marchwi (na najmniejszych oczkach)
- 4 duże daktyle (albo 8-10 mniejszych)
- pół szklanki tartych migdałów
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- ekstrakt waniliowy (do smaku)
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki soli
- Na polewę:
- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- ewentualnie 1 łyżka oleju kokosowego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki