Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Terrina z łososia i szpinaku
Terrina z łososia i szpinaku - składniki:
Terrina z łososia i szpinaku - sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza. Na patelni stop masło, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku i umyty, osuszony szpinak. Podduś do odparowania wody, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia. Łososia umyj, osusz i zmiksuj z całymi jajkami oraz serkiem. Podziel masę na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Białka ubij na sztywną pianę.
Do mniejszej porcji dodaj szpinak i ponownie zmiksuj. Dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Delikatnie wymieszaj z połową białek.
Większą część łososiowej masy dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i również delikatnie wymieszaj z białkami.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem. Ułóż w niej najpierw masę łososiową, a następnie łososiowo-szpinakową. Piecz w kąpieli wodnej przez około godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu włóż na kilka godzin do lodówki.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki