Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Terrina z łososia i szpinaku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Terrina z łososia i szpinaku - składniki:
Terrina z łososia i szpinaku - sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza. Na patelni stop masło, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku i umyty, osuszony szpinak. Podduś do odparowania wody, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia. Łososia umyj, osusz i zmiksuj z całymi jajkami oraz serkiem. Podziel masę na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Białka ubij na sztywną pianę. Do mniejszej porcji dodaj szpinak i ponownie zmiksuj. Dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Delikatnie wymieszaj z połową białek. Większą część łososiowej masy dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i również delikatnie wymieszaj z białkami. Formę do pieczenia wysmaruj masłem. Ułóż w niej najpierw masę łososiową, a następnie łososiowo-szpinakową. Piecz w kąpieli wodnej przez około godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu włóż na kilka godzin do lodówki.