Mazurek kajmakowy
- 600 g mąki
- szczypta soli
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 100 g cukru pudru
- skórka otarta ze sparzonej cytryny
- 400 g schłodzonego masła
- 3 żółtka
- ewentualnie aromat waniliowy
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 5-6 łyżek gęstej śmietany
- Masa kajmakowa:
- 2 puszki skondensowanego mleka słodzonego
- 150 g masła
- Dodatki:
- wiórki kokosowe
- orzechy włoskie
- migdały lub płatki migdałowe
- rodzynki
- tabliczka gorzkiej czekolady
- sok i skórka starta z cytryny
- owoce kandyzowane albo suszone lub z puszki
- cytrusy
Informacje o Mazurek kajmakowy
-
Nowoczesne Raw Mazurki
Mazurki zdecydowanie kojarzą się ze Świętami Wielkanocnymi i goszczą na polskich stołach rokrocznie. Przepisów na te klasyczne i znane wszystkim wersje mazurów jest wiele. Podążając jednak za modą na zdrowe desery, konsumenci szukają lżejszych, mniej kalorycznych propozycji, jak na przykład wersje r
-
Wielkanoc pełna dziecięcej radości dzięki E.Wedel
raz trzeci dostępne są w dekorowanej wersji. Warto podkreślić, że jest to niezwykła nowość, hit w skali światowej. Dekorowane Ptasie Mleczko® na Wielkanoc dostępne będzie w trzech wariantach smakowych: śmietankowym, waniliowym i o smaku mazurka kajmakowego. W limitowanej odsłonie zobaczymy również
-
Wielkanoc pełna dziecięcej radości dzięki E.Wedel
dekorowanej wersji. Warto podkreślić, że jest to niezwykła nowość, hit w skali światowej. Dekorowane Ptasie Mleczko® na Wielkanoc dostępne będzie w trzech wariantach smakowych: śmietankowym, waniliowym i o smaku mazurka kajmakowego. W limitowanej odsłonie zobaczymy również czekoladę Cookie, czyli
-
Mazurki jak z obrazka
zastygnięcia, a potem udekoruj według uznania. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Zobacz też przepisy na mazurka orzechowo-czekoladowego oraz mazurka z czekoladową truflą i żurawiną Licznym gronem fanów cieszy się mazurek kajmakowy. Kajmak możemy przygotować wykorzystując słodzone mleko skondensowane
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki