Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pascha ze skórką pomarańczową

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pascha ze skórką pomarańczową - składniki:
Pascha ze skórką pomarańczową - sposób przygotowania: Migdały i orzechy zalewamy wrzątkiem. Osączamy, obieramy ze skórek. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie. Mielemy ser. Odcedzamy rodzynki, odkładamy trochę do dekoracji. Orzechy i migdały drobno kroimy. Wyjmujemy miąższ z laski wanilii, morele i skórkę pomarańczową kroimy w paseczki. Ucieramy żółtka z cukrem, stopniowo dolewamy kremówkę, dodajemy miąższ wanilii, stawiamy naczynie na małym ogniu i, mieszając, podgrzewamy do ok. 85°C. Gdy masa przestygnie, ucieramy ją z masłem i twarogiem. Wsypujemy rodzynki i posiekane bakalie. Masę serową przekładamy na lnianą ściereczkę, którą mocujemy na misce. Obciążamy i zostawiamy na 10-12 godzin, aby obciekła. Gotową paschę dekorujemy bakaliami.