Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Fasolka po bretońsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (11 głosów)

Fasolka po bretońsku - składniki:
Fasolka po bretońsku - sposób przygotowania: Fasolę przejrzyj, usuń uszkodzone ziarna i zanieczyszczenia, a następnie przepłucz. Przełóż do garnka i zalej wodą o temperaturze pokojowej, tak, aby ponad fasolą znajdowało się około 5 centymetrów płynu. Pozostaw na około 12 godzin do namoczenia. Jeśli ziarna wcześniej wchłoną całą wodę, uzupełnij ją. Po upływie tego czasu odlej wodę, w której fasolka się moczyła i nalej świeżej na tę samą wysokość. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu, lekko posól. Garnek ustaw na średnim ogniu. Fasolkę gotuj pod przykryciem przez około 2 godziny (lub do miękkości). W razie potrzeby uzupełniaj odparowaną wodę. Po ugotowaniu fasolkę odcedź. Cebulę i boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę np. w półplasterki. Na sporej patelni lub w szerokim garnku rozgrzej olej. Wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną cebulę i przesmażaj, aż cebula się zeszkli. Dodaj boczek i cebulę i podsmaż, aż się lekko przyrumienią. Następnie wrzuć pomidory lub przecier i chwilę podduś. Na koniec dodaj fasolkę. Dopraw niewielką ilością soli i pieprzu oraz przyprawami. Duś pod przykryciem przez około 0,5-1 godzinę. Jeśli zachodzi taka potrzeba dopraw jeszcze do smaku i podawaj.
Fasolka po bretońsku z Polski

Informacje o Fasolka po bretońsku

  • Fasolka po bretońsku - prosty sposób na sycący obiad

    <strong>Fasolka</strong> po <strong>bretońsku</strong> - prosty sposób na sycący obiad

    Fasolkę po bretońsku zwykle przygotowujemy z suszonych ziaren fasoli odmiany Piękny Jaś. Nie znaczy to, że nie można wykorzystać dowolnych innych odmian (także kolorystycznych, np. o czarnych lub bordowych ziarnach). Aby przyspieszyć gotowanie potrawy

  • Dania z fasolą: fasolka po bretońsku i inne przysmaki

    Dania z fasolą: <strong>fasolka</strong> po <strong>bretońsku</strong> i inne przysmaki

    Szparagowa, Jaś, czerwona... dania z fasolą można przygotować z różnego rodzaju fasoli. Mogą to być sałatki, zupy, drugie dania - możliwości jest naprawdę wiele. Wybraliśmy dla Was 12 przepisów. Fasolka po bretońsku Składniki: 500g suchej fasoli Jaś lub 2 puszki białej fasoli 200g wędzonego

  • Sycące dania z fasolą - idealne na chłody

    Sycące dania z fasolą - idealne na chłody

    Aromatyczna fasolka po bretońsku to jedno ze sztandarowych polskich dan obiadowych. Wśród jej zagranicznych odpowiedników znajdziemy np. amerykańską wieprzowinę z fasolą (ang. pork and beans ) i bostońską pieczoną fasolę (ang. Boston baked beans ) z dodatkiem melasy lub syropu klonowego

  • Co w garnku piszczy? Jeszcze więcej pomysłów na obiad z Naturalnie Smaczne! Knorr

    Co w garnku piszczy? Jeszcze więcej pomysłów na obiad z Naturalnie Smaczne! Knorr

    niezwykle intensywny aromat potrawy. Sprawdzi się ona zarówno w roli pożywnego obiadu, jak i smakowitej kolacji. Fix Knorr Fasolka po bretońsku Naturalnie smaczne! Oto klasyczna potrawa w wyjątkowej odsłonie. Fix Knorr Fasolka po bretońsku to połączenie pomidorów, przypraw oraz ziół, w tym tymianku

  • "Strączki" - Maria Banach [PRZEPISY Z KSIĄŻKI]

    "Strączki" - Maria Banach [PRZEPISY Z KSIĄŻKI]

    znacznie więcej niż fasolkę po bretońsku czy grochówkę. Maria Banach, pierwszy polski BlogerChef, czerpie inspiracje z rozmaitych kuchni świata, nie zapominając jednak o polskiej tradycji. Efektem tych kreatywnych kulinarnych eksperymentów są niebanalne i smakowite dania, takie jak: brownie z fasoli, lody

  • Menu dnia z pyszną fasolką

    Menu dnia z pyszną fasolką

    Takie bułeczki możesz uformować w dowolne kształty (pomysły znajdziesz w treści przepisu). Przed pieczeniem posyp je ulubionymi składnikami, np.: kminkiem, makiem, pestkami słonecznika lub dyni, posiekanymi oliwkami, rozmarynem albo solą morską. Pszenne bułeczki 500 g mąki pszennej ok. 180 ml wo

  • [KONKURS] "Strączki z pomysłem" - wygraj najnowszą książkę Marii Banach!

    [KONKURS] "Strączki z pomysłem" - wygraj najnowszą książkę Marii Banach!

    grochówkę i fasolkę po bretońsku? Pokaż nam swój popisowy przepis i wygraj jeden z 5 egzemplarzy nowej książki "Strączki" Marii Banach ( poznaj kilka przepisów z książki ). PRZEJDŹ DO FORMULARZA ZGŁOSZENIOWEGO

  • Z mięsem czy bez? Mięsożercy testują wegańskie dania. "Smalec w dziesiątce najlepszych, jakie jadłam w życiu"

    Z mięsem czy bez? Mięsożercy testują wegańskie dania. "Smalec w dziesiątce najlepszych, jakie jadłam w życiu"

    naszych testerów przygotowali cztery potrawy ze „skwarkami” sojowymi: fasolkę po bretońsku, wegański bigos i smalec na bazie tłuszczu kokosowego, a także „gyros” - obsmażony w przyprawach seitan, czyli tzw. „mięso” pszeniczne, w towarzystwie świeżych i marynowanych