Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kremówki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Kremówki - składniki:
Kremówki - sposób przygotowania: Przygotowujemy ciasto maślane: Masło siekamy z mąką, następnie szybko zagniatamy. Dzielimy na pół (jednej części użyjemy do zrobienia placka na dół kremówki, a drugiej - na górę), owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Mąkę na ciasto podstawowe przesiewamy na stolnicę, wbijamy żółtka, solimy i delikatnie mieszamy z mąką. Następnie wlewamy ocet (jego dodatek zwiększy elastyczność glutenu zawartego w mące, zapewniając lepsze pęcznienie białek) i wyrabiamy, dolewając małymi porcjami tyle wody, by powstało plastyczne ciasto, jak na pierogi. Następnie formujemy je w dwie równej wielkości kule (jedna będzie potrzebna do przygotowania spodu, a druga - wierzchu kremówki). Jedną porcję zawijamy w folię, a drugą rozwałkowujemy na kwadratowy placek grubości ok. 1 cm. Wyjmujemy z lodówki jedną część ciasta maślanego, formujemy prostokąt o bokach 10 x 15 cm, układamy na środku rozwałkowanego placka i przykrywamy cienkimi bokami ciasta podstawowego, składając to ciasto w kopertę. Rozwałkowujemy na placek grubości 1,5-2 cm pamiętając, by toczyć wałek w jednym kierunku, najlepiej od siebie na zewnątrz. Składamy rozwałkowany placek na trzy, potem jeszcze na pół, zawijamy go w ściereczkę i na 20 minut wkładamy do lodówki. Procedurę rozwałkowywania, składania i chłodzenia ciasta powtarzamy jeszcze 2 razy. Docelowo rozwałkowujemy ciasto na prostokątny placek trochę większy niż wymiary blachy (ciasto francuskie w czasie pieczenia kurczy się). Rozwałkowany placek przenosimy na wałku na blachę wyłożoną pergaminem. Nakłuwamy w dwóch miejscach, dzięki czemu w czasie pieczenia równomiernie wyrośnie, a upieczony łatwiej będzie pokroić. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Następnie w ten sam sposób przygotowujemy i pieczemy drugi placek ciasta francuskiego Robimy krem: W garnku zagotowujemy 1/3 mleka. Resztę zimnego mleka wlewamy do drugiego garnka i miksujemy z pozostałymi składnikami (oprócz masła) na krem. Następnie stopniowo wlewamy zawiesinę do garnka z lekko wrzącym mlekiem i, nie przerywając mieszania, gotujemy, aż powstanie gęsta masa. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i mieszamy je z masą. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy od czasu do czasu, by zapobiec tworzeniu się na wierzchu skorupki. Na jednym blacie przestudzonego ciasta rozsmarowujemy równomierną warstwą letni krem i wyrównujemy powierzchnię. Układamy drugi blat ciasta. Oprószamy kremówki cukrem pudrem i kroimy na kwadratowe porcje.

Informacje o Kremówki

  • Kremówki

    1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego Rozmrozić ciasto. Zwilżyć płaty wodą. Podzielić na cztery równe części. Położyć jeden na drugim. Rozwałkować na blacie posypanym mąką . Piec 20-25 min w temperaturze 200 st. C. Przestudzić. Kroić na kwadraty.

  • Patriotyzm na słodko. Czy ciastko "patriotka" stanie się narodowym przysmakiem?

    Patriotyzm na słodko. Czy ciastko "patriotka" stanie się  narodowym przysmakiem?

    W 2018 roku przypada 100. rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości. Z tej okazji fundacja Idea Nova zorganizowała konkurs na... ciastko, które stanie się symbolem patriotycznym. Jak wygląda "patriotka"? Konkurs ruszył w tłusty czwartek i potrwa do 15 kwietnia. Mogą w nim wziąć udzia

  • Chudsza kuchnia

    Chudsza kuchnia

    Carpaccio to dobry pomysł, plasterki mięsa są cienkie. Mogę bezkarnie wciągnąć kilka talerzy, a i tak będzie to porcja nie większa niż jeden befsztyk. Ostatnio jestem fanką carpaccio z buraków. Upieczone kroi się cieniutko i rozkłada jak plasterki wołowiny. Na to rukola i listki

  • Podziemny krąg warzyw

    Podziemny krąg warzyw

    Marchewki w śmietanie (dla 6 osób) 1 kg marchewki, 1 łyżka cukru, 2 łyżki masła, 1 szklanka wywaru warzywnego, 1 szklanka śmietanki kremówki, biały pieprz i sól do smaku, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Marchewki szorujemy i skrobiemy, a potem kroimy w słupki o

  • Menu na jesienne popołudnie

    Menu na jesienne popołudnie

    kremówki Dodatki: 4-6 ziemniaków łyżeczka majeranku kilka igiełek rozmarynu 100-150 g chudego wędzonego boczku łyżka sklarowanego masła   Wywar gotujemy na małym ogniu. Włoszczyznę kroimy w kostkę, obsmażamy na łyżce rozgrzanego masła, podlewamy winem i wywarem, chwilę razem dusimy

  • Dzień Mamy i doskonały tort bezowy z kremem czekoladowym i figami

    Dzień Mamy i doskonały tort bezowy z kremem czekoladowym i figami

    Doskonały tort bezowy z kremem czekoladowym i figami Składniki: Składniki na bezę:8 białek z jajek (ok. 300 ml) 450 g cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octu ryżowego Składniki na nadzienie:500 ml śmietanki kremówki 36%150 g gorzkiej czekolady75 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland100 g

  • Jak zrobić torcik śmietankowy z rozmarynem i malinami

    Jak zrobić torcik śmietankowy z rozmarynem i malinami

    Przepis (składniki na 2 torciki o średnicy 22 cm) 3 jajka 100 g cukru pudru 500 g serka mascarpone 3 gałązki rozmarynu 200 g śmietanki kremówki

  • Zakręcone śliwki

    Zakręcone śliwki

    śmietany kremówki   50 dag śliwek   200 ml soku jabłkowego Kruszymy biszkopty, zagniatamy z posiekanymi orzechami, cynamonem i miękkim masłem. Masą równomiernie wylepiamy spód