Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Nugaty

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Nugaty - składniki:
Nugaty - sposób przygotowania: Orzechy siekamy (kilka odkładamy do dekoracji), czekoladę ścieramy na tarce. Zagotowujemy pół szklanki wody z cukrem. Po 10 minutach gotowania dodajemy masło i czekoladę. Gotujemy kolejne 10 minut, cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia, mieszamy z przesianym przez sitko, wymieszanym z kawą mlekiem w proszku i szybko ucieramy składniki na gładką masę. Do jeszcze ciepłej masy wsypujemy posiekane orzechy i mieszamy. Wkładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy masa całkowicie zastygnie, kroimy ją na nieduże kostki. Każdą dekorujemy kawałkiem orzecha.

Informacje o Nugaty