Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ostra musztarda angielska

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ostra musztarda angielska - składniki:
  • 2 łyżki całych nasion gorczycy (mieszanka brązowej i białej)
  • 4 łyżki mielonej gorczycy (mieszanka brązowej i białej)
  • po 1/2 łyżeczki chilli w proszku i kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • po 1/2 łyżeczki miodu i białego octu winnego
  • trochę zimnego jasnego piwa
Ostra musztarda angielska - sposób przygotowania: Prażymy nasiona gorczycy na suchej patelni, aż zaczną strzelać. Rozgniatamy w moździerzu, dodając gorczycę w proszku; mieszamy z 1/4 szklanki wody, aby powstała pasta. Odstawiamy na 20 minut. Mieszamy z chilli, kurkumą i solą. Gdy składniki się połączą, dodajemy miód i ocet oraz piwo (niedużo!), tylko tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję. Zbyt rzadką musztardę zagęszczamy, dodając więcej gorczycy w proszku, zbyt gęstą rozrzedzamy piwem. Przekładamy do słoików i wkładamy do lodówki. Musztarda po kilku dniach powinna się przegryźć.

Informacje o Ostra musztarda angielska

  • Święta "last minute"

    Święta "last minute"

    ) 4 filety śledziowe korzenne 1 jabłko odmiany Granny Smith 1 ogórek 1 niewielki pęczek mięty 2 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki oleju lnianego 1 łyżka ostrej musztardy angielskiej (możemy też użyć musztardy Dijon) Wyszorowane i osuszone ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 35 minut w