Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Drożdżowe różyczki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Drożdżowe różyczki - składniki:
  • 100 g masła
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 550 g mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400 g masy makowej arakowej Lucyny Ćwierczakiewiczowej
  • 1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania różyczek
Drożdżowe różyczki - sposób przygotowania: Roztapiamy i studzimy masło. Do mleka wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, mieszamy. Rozczyn powinien mieć gęstość śmietany, ewentualnie można dosypać łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut, a w tym czasie resztę cukru ucieramy z jajkami i solą. Gdy drożdże zaczną pracować, wlewamy je do utartych jajek i mieszamy, wsypując również po łyżce mąki. Na zakończenie wlewamy masło, łączymy. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy, aż będzie elastyczne. Wkładamy do miski, oprószamy mąką i przykrywamy folią spożywczą. Czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wtedy ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Każdą ponownie dzielimy na 3 równe części i cieniutko wałkujemy 3 okrągłe placki. Każdy smarujemy cienko masą makową, zostawiając kilkumilimetrowe brzegi. Trzy placki nakładamy na siebie i układamy w papilotkach - utworzą różę. Przygotowujemy pozostałe róże i wkładamy do formy na muffinki. Odstawiamy, by jeszcze trochę podrosły. Jajko i mleko roztrzepujemy, smarujemy różyczki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy 15-20 minut. Idealne drożdżowe: Musimy zadbać o doskonały rozczyn. Mleko podgrzewamy (kto ma termometr kuchenny, może mierzyć: 30-35°C), dodajemy drożdże, trochę mąki i niewielką ilość cukru, który przyspiesza rozmnażanie się drożdży i skraca czas ich fermentacji. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10 minutach Rozczyn powinien podwoić objętość, a jego powierzchnia stać się lekko wklęsła - wtedy jest dojrzały.