Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Korzenna zupa marchewkowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Korzenna zupa marchewkowa - składniki:
  • 1 płaska łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki ziaren żółtej gorczycy
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 2 szklanki posiekanej cebuli
  • 70 dag obranych i pokrojonych w cienkie plasterki marchewek
  • 1.5 łyżeczki skórki otartej z limonki
  • 1.5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • do podania jogurt
  • sól
  • pieprz
Korzenna zupa marchewkowa - sposób przygotowania: Gorczycę i kolendrę mielemy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej arachidowy. Wsypujemy gorczycę, kolendrę i curry. Mieszając, smażymy przez minutę. Dodajemy imbir, smażymy kolejną minutę. Wkładamy cebulę, marchewki i skórkę z limonki, solimy, pieprzymy, dusimy 3-4 minuty. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, gotujemy bez pokrywki przez pół godziny. Miksujemy, wlewamy z powrotem do garnka, jeśli zupa jest za gęsta, wlewamy nieco więcej bulionu. Dodajemy sok z limonki, jeśli potrzeba jeszcze raz przyprawiamy. Każdą porcję zupy dekorujemy niewielkim kleksem jogurtu.