Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kaczka z pomarańczami w cieście
Kaczka z pomarańczami w cieście - składniki:
Kaczka z pomarańczami w cieście - sposób przygotowania:
Kaczkę myjemy, osuszamy i dzielimy na części, usuwając jednocześnie kości. Filety z piersi solimy, posypujemy pieprzem i utłuczonymi w moździerzu ziołami; skrapiamy koniakiem i odstawiamy. Resztę mięsa kaczki i pokrojony w kostkę schab także posypujemy solą, pieprzem i ziołami, ale zalewamy winem i dodajemy jeszcze posiekaną i przesmażoną na łyżce masła cebulę. Mięso marynujemy ok. 3 godzin. Robimy półkruche ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, szczyptę soli, a następnie siekamy całość nożem. Dolewamy wodę, szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy ją w folię, wstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w lekko natłuszczonej formie, formując dość wysoki brzeg. Wątróbki przesmażamy na łyżce masła i miksujemy lub przecieramy przez sito. Skórkę z pomarańczy czyścimy z błon, obgotowujemy 3 min, siekamy. 4 pomarańcze dzielimy na cząstki i zdejmujemy z nich błony. Filety z piersi kaczki kroimy w paski. Pozostałe mięso mielemy w maszynce, dodajemy bulion, skórkę pomarańczową, jaja, wątróbkę i resztę masła. 1/3 masy układamy w formie, na niej w rządkach promieniście ułożone filety z piersi i cząstki pomarańczy, na przemian. Znów warstwę farszu, na niej kolejną warstwę pomarańczy i filetów. Na koniec kładziemy warstwę farszu. Brzegi ciasta powinny nieco wystawać. Pieczemy ok. półtorej godziny w 180°C. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy. Żelatynę moczymy w łyżce wody, a następnie zalewamy ją gorącym bulionem, dodajemy likier pomarańczowy. Połową krzepnącej galaretki polewamy pasztet i wstawiamy go do lodówki. Pozostałą pomarańczę obieramy, kroimy w plasterki, przekrawamy je na pół i układamy na pasztecie. Wlewamy resztę galaretki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- 1 młoda kaczka
- ziele angielskie
- kolendra
- 2 łyżki koniaku
- 700 g schabu karkowego
- 100 ml białego wina
- 4 cebulki dymki
- 150 g masła
- 250 g wątróbek drobiowych
- skórka z połowy pomarańczy
- 5 pomarańczy
- 160 ml bulionu
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- sól
- 4 łyżki zimnej wody
- masło do smarowania formy
- Galaretka:
- 20 g żelatyny
- 1 łyżka wody
- 500 ml bulionu
- 50 ml likieru pomarańczowego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki