Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dżem żurawinowo-gruszkowy

Autor
A A A
  • Dżem żurawinowo-gruszkowy

    Fot. Cranberry Marketing Committee

    Czas przygotowania: do 30 minut

    Poziom trudności: łatwe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dżem żurawinowo-gruszkowy - składniki:
  • Na 3 słoiki o pojemności 200 ml:
  • 10-12 kapsułek kardamonu
  • 1 laska wanilii
  • 2 małe gruszki
  • 500 g świeżych żurawin amerykańskich
  • 75 ml wody
  • skórka cienko obrana z 1 pomarańczy
  • 250 g cukru żelującego 21
Dżem żurawinowo-gruszkowy - sposób przygotowania: Delikatnie zgniatamy kapsułki kardamonu i wydostajemy z nich ziarenka. Wanilię przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy miąższ. Gruszki obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Mieszamy w garnku: żurawiny, wodę, skórkę z pomarańczy, cukier, ziarna kardamonu, gruszki, laskę oraz ziarna wanilii. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty, mieszając. Wyjmujemy laskę wanilii i skórkę pomarańczową. Przekładamy dżem do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy dnem do góry na 10 minut. Dżem jest doskonałym dodatkiem do dziczyzny, pieczonej gęsi i czerwonej kapusty.