Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mintaj z masłem waniliowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mintaj z masłem waniliowym - składniki:
Mintaj z masłem waniliowym - sposób przygotowania: Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki, które pozbawiamy błonek, tworząc zgrabne 'fileciki'. Laski wanilii kroimy wzdłuż na pół. Ze środka wyjmujemy łyżeczką nasionka i ucieramy je z masłem. Formujemy rulonik, zawijamy go w pergamin i zamrażamy. Filety kroimy wzdłuż na połówki. Solimy, pieprzymy i oprószamy przyprawą '5 smaków'. Z folii aluminiowej przygotowujemy kieszonki na ryby, wkładamy do nich filety razem z plasterkiem waniliowego masła i kilkoma filecikami pomarańczy. Do środka można także wsunąć po kawałku laski wanilii. Kieszonki szczelnie zamykamy i układamy na grillu lub ruszcie piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy, aż kieszenie spuchną od pary, która nie będzie miała ujścia. Wtedy wyciągamy rybę z piekarnika. Podajemy w kieszonkach.