Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szarlotka mamy Maryli

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szarlotka mamy Maryli - składniki:
Szarlotka mamy Maryli - sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dolewając tyle oleju, żeby się dobrze zlepiło. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki. Lekko podduszamy z przyprawami, rodzynkami oraz cukrem waniliowym na patelni (nie mogą się rozgotować tylko lekko zmięknąć; jeśli okażą się suche, można dodać odrobinę masła lub podlać odrobiną wody). 1/3 ciasta odkładamy, resztą wylepiamy małą tortownicę, formując wysoki brzeg. Nakłuwamy (można obciążyć fasolą) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C na złoto (15 min). Studzimy, rozsmarowujemy jabłka, zaś z reszty ciasta lepimy wałeczki, z których układamy kratkę na wierzchu. Pieczemy do zrumienienia (ok. 20 min). Dla błysku można kratkę przed pieczeniem posmarować jajkiem.