Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Schab w galarecie z piwa pszenicznego
Schab w galarecie z piwa pszenicznego - składniki:
Schab w galarecie z piwa pszenicznego - sposób przygotowania:
Schab kroimy na 9-12 plastrów i układamy na 3 talerzach. Na mięsie kładziemy korniszony pokrojone w podłużne plastry. Zagotowujemy bulion z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i cebulą. Gotujemy 5-10 minut. Bulion przecedzamy i wlewamy do niego ocet oraz szklankę piwa. Zagotowujemy i od razu zdejmujemy z ognia. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (według wskazówek na torebce) i rozpuszczamy, mieszając, w gorącym bulionie. Jeśli powstanie piana, zdejmujemy ją. Przestudzonym bulionem zalewamy mięso z korniszonami i wstawiamy na 4 godziny do lodówki. Galaretę podajemy z żytnim pieczywem. Pozostałe piwko pszeniczne wyjmujemy z lodówki i popijamy nim galaretę.
- 50 dag wędzonego lub pieczonego schabu
- 12 małych korniszonów
- 3 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 szklanki (500 ml) piwa pszenicznego
- 12 g (łyżka + 2/3 łyżeczki) żelatyny
- 1 szklanka bulionu wołowego
- sól
- pieprz
Informacje o Schab w galarecie z piwa pszenicznego
-
Podchmielone menu
oregano, solą i pieprzem. Podajemy z bagietką. Resztę pysznego piwa, oczywiście, wypijamy. Schab w galarecie z piwa pszenicznego (dla 3 osób) 50 dag wędzonego lub pieczonego schabu, 12 małych korniszonów, 3 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, 1/2 cebuli, 1 łyżka octu jabłkowego, 2
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki