Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kruche ciasto przepis podstawowy
Kruche ciasto przepis podstawowy - składniki:
Kruche ciasto przepis podstawowy - sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Mąkę, masło, śmietanę i pozostały cukier puder wymieszany z proszkiem do pieczenia ugniatamy wraz z utartymi żółtkami na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części, które na folii spożywczej rozwałkowujemy, nadając im kształt kół. Zawijamy je szczelnie w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej przez godzinę.
- Na formę o średnicy 24-26 cm:
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 350 g mąki
- 150 g masła
- 1/2-1 łyżka 18% śmietany
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki