Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rogale Marcińskie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rogale Marcińskie - składniki:
Rogale Marcińskie - sposób przygotowania: Zrób masę: do maku dodaj miód, zmiel dwukrotnie, dodaj zrumienione orzechy, sparzone rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową. Wymieszaj, zagęść białkiem. Zrób ciasto: drożdże rozprowadź ciepłą wodą, dodaj cukier, jajko, mleko, mąkę, stopione masło, esencje zapachowe i nieco soli. Wyrób, odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto zagnieć jeszcze raz, podziel na pół, obie części rozwałkuj na grubość 5 mm, przełóż plasterkami masła i rozwałkuj na placki. Pokrój na trójkąty, nałóż na nie masę, zwiń rogaliki. Piecz na złoto w temp. 180°C. Ozdób lukrem z cukru pudru i łyżki gorącej wody oraz skórką pomarańczową.

Informacje o Rogale Marcińskie

  • Słodkie rogale od św. Marcina

    Słodkie rogale od św. Marcina

    najbardziej kojarzą się z 11 listopada.   Przepis na rogale Świętomarcińskie 12.68MB W 2008 roku rogale marcińskie zostały wpisane do unijnego rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych i otrzymały

  • Słodkie rogale od św. Marcina

    Słodkie rogale od św. Marcina

    rogale? W 2008 roku rogale marcińskie zostały wpisane do unijnego rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych i otrzymały znak Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia. Jest on przyznawany regionalnym specjałom, wytwarzanym tradycyjnymi metodami z lokalnych produktów