Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pieczone pierogi z soczewicą i żurawiną
Pieczone pierogi z soczewicą i żurawiną - składniki:
Pieczone pierogi z soczewicą i żurawiną - sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i wyrabiamy ręcznie lub hakiem do ciasta drożdżowego (można też wyrobić ciasto w maszynie do wypieku chleba). Wyrabiamy ciasto do czasu, aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić (w razie potrzeby dodajemy jeszcze kilka łyżek gorącej wody). Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby odpoczęło (choć nie wyrośnie), a my mamy czas na przygotowanie farszu. Cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni olej, dodajemy cebulę oraz cukier i podsmażamy na małym ogniu 5-8 minut, aż cebula się zezłoci i będzie miękka. W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec oraz goździki wkładamy do gazy i związujemy sznureczkiem w sakiewkę. Do garnka z wodą dodajemy soczewicę, sakiewkę z przyprawami oraz suszone zioła. Gotujemy 20-25 minut, aż soczewica będzie miękka, następnie odcedzamy ją, a sakiewkę z przyprawami wyławiamy. Ugotowaną soczewicę przesypujemy do dużej miski i delikatnie blendujemy lub rozgniatamy praską do ziemniaków, tak aby niektóre ziarna pozostały w całości. Dodajemy podsmażoną cebulę, żurawinę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy stanowisko do lepienia pierogów oraz rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Na każdym układamy łyżkę ostudzonego nadzienia. Czynność tę powtarzamy, aż do skończenia nadzienia. Zlepiamy pierogi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy je mlekiem i pieczemy 15-18 minut. Podajemy gorące na obiad lub zimne jako karnawałową przekąskę na imprezę.
- Ciasto:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 10 g suszonych drożdży
- sól
- Farsz:
- 1 duża cebula
- olej roślinny
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól
- 6 ziaren pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 2 ziarna jałowca
- 2 goździki
- 1 szklanka brązowej soczewicy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki cząbru
- 1/4 szklanki żurawiny
- czarny pieprz
- Oraz: mleko roślinne lub olej roślinny do posmarowania
- mały kwadratowy kawałek płótna lub gazy
- sznurek
4 sposoby na zawijanie pierogów
Informacje o Pieczone pierogi z soczewicą i żurawiną
-
Ciasto na pierogi - podstawa polskiej kuchni. Jak sprawić, by było idealne?
zrobić pierogi z ciasta francuskiego z nadzieniem z karpia zatorskiego albo pieczone pierogi z soczewicą i żurawiną . Te przepisy także mogą cię zainteresować: Pierogi wegańskie z cieciorką Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem Pierogi ze śliwkami
-
Nie musi być z mięsem, żeby było smaczne! 8 dań, które są równie pyszne w wersji wegetariańskiej
łyżeczki cząbru 1/4 szklanki żurawiny czarny pieprz Oraz: mleko roślinne lub olej roślinny do posmarowania mały kwadratowy kawałek płótna lub gazy sznurek Pieczone pierogi z soczewicą i żurawiną - sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i wyrabiamy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki