Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krem czekoladowo-kawowy z różowym pieprzem

Autor
A A A
  • Krem czekoladowo-kawowy z różowym pieprzem

    Fot. M&K Duklas / duklas.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krem czekoladowo-kawowy z różowym pieprzem - składniki:
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
  • 1.5 łyżeczki zmielonej kawy naturalnej
  • 1/4 łyżeczki ziaren różowego pieprzu rozgniecionych w moździerzu
  • 10-12 dag posiekanej gorzkiej czekolady
  • 3 białka (4 - jeśli jajka są małe)
  • 1 łyżka cukru
Krem czekoladowo-kawowy z różowym pieprzem - sposób przygotowania: Zagotowujemy śmietankę z kawą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Cedzimy przez gęste sitko, łączymy ze stopioną czekoladą, studzimy. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą czekoladową. Gotowym kremem napełniamy pucharki. Możemy podać z cząstkami gruszek z syropu albo świeżymi owocami jagodowymi, np. malinami.