Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Krewetki w cieście filo z salsą pomidorową
Krewetki w cieście filo z salsą pomidorową - składniki:
Krewetki w cieście filo z salsą pomidorową - sposób przygotowania:
Robimy salsę: sparzone i obrane ze skórki pomidory drobno kroimy, mieszamy z pozostałymi posiekanymi warzywami, kolendrą, oliwą oraz przyprawami, polewamy sokiem z limonki lub cytryny. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny (można dłużej). Orzechy lekko prażymy w 190°C, drobno siekamy i mieszamy z curry. Jeden arkusz filo smarujemy stopionym masłem, posypujemy mieszaniną curry i orzechów, przykrywamy drugim arkuszem, znowu posypujemy orzechami z curry, nakładamy trzeci arkusz i smarujemy go masłem. Tak samo postępujemy z pozostałymi płatami filo, smarując je masłem i posypując mieszan-ką orzechową. Otrzymamy dwa potrójne płaty ciasta z przyprawami. Wygładzamy je, każdy kroimy wzdłuż na 5 pasków, a te jeszcze w poprzek - na 3 części. Z obu arkuszy wyjdzie nam 30 prostokątnych kawałków ciasta - po jednym na krewetkę. Krewetki zawijamy w ciasto, tak aby z jednej strony wystawała głowa, z drugiej ogonek. Układamy je na posmarowanej masłem blasze (miejscem złączenia ciasta do dołu), zachowując nieduże odstępy. Smarujemy resztą stopionego masła i pieczemy 12 minut na środkowym poziomie piekarnika w 190°C. Podajemy na ciepło z salsą pomidorową.
- Salsa:
- 5 pomidorów (400 g)
- 3 cebule (180 g)
- 1 zielona papryczka chilli
- 1 szklanka posiekanej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku
- sok z 1 limonki lub cytryny
- Krewetki:
- 1/3 szklanki orzechów laskowych
- 2 łyżki curry
- 6 arkuszy ciasta filo
- 100 g stopionego masła
- 30 krewetek tygrysich (obranych z pancerzy i oczyszczonych; głowy i ogonki zostawiamy)
Krewetki w kokosowej panierce
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki