Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krewetki w cieście filo z salsą pomidorową

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krewetki w cieście filo z salsą pomidorową - składniki:
  • Salsa:
  • 5 pomidorów (400 g)
  • 3 cebule (180 g)
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1 szklanka posiekanej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • sok z 1 limonki lub cytryny
  • Krewetki:
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych
  • 2 łyżki curry
  • 6 arkuszy ciasta filo
  • 100 g stopionego masła
  • 30 krewetek tygrysich (obranych z pancerzy i oczyszczonych; głowy i ogonki zostawiamy)
Krewetki w cieście filo z salsą pomidorową - sposób przygotowania: Robimy salsę: sparzone i obrane ze skórki pomidory drobno kroimy, mieszamy z pozostałymi posiekanymi warzywami, kolendrą, oliwą oraz przyprawami, polewamy sokiem z limonki lub cytryny. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny (można dłużej). Orzechy lekko prażymy w 190°C, drobno siekamy i mieszamy z curry. Jeden arkusz filo smarujemy stopionym masłem, posypujemy mieszaniną curry i orzechów, przykrywamy drugim arkuszem, znowu posypujemy orzechami z curry, nakładamy trzeci arkusz i smarujemy go masłem. Tak samo postępujemy z pozostałymi płatami filo, smarując je masłem i posypując mieszan-ką orzechową. Otrzymamy dwa potrójne płaty ciasta z przyprawami. Wygładzamy je, każdy kroimy wzdłuż na 5 pasków, a te jeszcze w poprzek - na 3 części. Z obu arkuszy wyjdzie nam 30 prostokątnych kawałków ciasta - po jednym na krewetkę. Krewetki zawijamy w ciasto, tak aby z jednej strony wystawała głowa, z drugiej ogonek. Układamy je na posmarowanej masłem blasze (miejscem złączenia ciasta do dołu), zachowując nieduże odstępy. Smarujemy resztą stopionego masła i pieczemy 12 minut na środkowym poziomie piekarnika w 190°C. Podajemy na ciepło z salsą pomidorową.
Krewetki w kokosowej panierce