Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Marynowane polędwiczki w sosie śliwkowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Marynowane polędwiczki w sosie śliwkowym - składniki:
Marynowane polędwiczki w sosie śliwkowym - sposób przygotowania: Przyrządzamy marynatę, mieszając wszystkie składniki. Wkładamy do niej umyte i osuszone polędwiczki na dobę przed pieczeniem. Po wyjęciu z marynaty polędwiczki obsmażamy na patelni z obu stron na złoty kolor, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Robimy sos: na patelnię wrzucamy masło i obsmażamy umyte, wypestkowane i przekrojone na połówki śliwki, dodajemy poszatkowaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Kiedy cebula i czosnek się zeszklą, zalewamy je winem i miodem. Wyjmujemy śliwki, aby się nie rozgotowały. Sos redukujemy, aż wino odparuje (ok. 5 minut). Doprawiamy solą i pieprzem. Robimy kluski: żółtka, mleko, mąkę i sól mieszamy w malakserze. Ciasto wyjmujemy na deskę, szybkimi ruchami noża formujemy kluski i małymi porcjami wrzucamy je do osolonego wrzątku. Gotujemy około 3 minut, aż wypłyną. Podajemy gorące, z polędwiczkami i sosem śliwkowym.