Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jagnięcina duszona w oliwie z ziołami podana z okrą

Autor
A A A
  • Jagnięcina duszona w oliwie z ziołami podana z okrą

    Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jagnięcina duszona w oliwie z ziołami podana z okrą - składniki:
  • Jagnięcina:
  • 300 g jagnięciny bez kości (udziec lub łopatka)
  • 100 ml oliwy
  • 100 ml białego półsłodkiego wina
  • 4 zgniecione ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 4 czarne oliwki z pestkami
  • 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka suszonej mięty
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • 2 liście laurowe
  • Oraz:
  • oliwa
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g okry (może być mrożona)
  • 50 ml białego półsłodkiego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g greckiej fety
Jagnięcina duszona w oliwie z ziołami podana z okrą - sposób przygotowania: Przygotowujemy jagnięcinę. Kroimy mięso w grubą kostkę (5x5 cm), wrzucamy do garnka, dodajemy oliwę, wino, czosnek, całą cebulę, oliwki. Wciskamy sok z cytryny i wrzucamy wyciśniętą połówkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy miętę, oregano i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 2,5 godziny. Ewentualnie w połowie gotowania możemy wrzucić do garnka kilka obranych ziemniaków - uduszą się w sosie oliwno-mięsnym, przez co zyskają ciekawszy smak niż po prostu ugotowane lub upieczone. Przyrządzamy okrę. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Dodajemy okrę (w całości), smażymy jakieś 5 minut, wlewamy wino, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy na małym ogniu, aż sos się zredukuje. Na talerzu układamy mięso i okrę, posypujemy pokruszoną fetą. Rafał Latoszek szef kuchni w greckiej restauracji Taverna Patris w Warszawie. W zawodzie pracuje już od 10 lat, w Tavernie Patris szefuje od roku. Wcześniej gotował w stołecznych restauracjach El Popo i Santorini. Lubi łączyć oryginalne składniki. Pomysły na potrawy przychodzą mu najczęściej do głowy, gdy spaceruje po bazarze, intuicyjnie dobiera smaki. Kuchnia grecka urzekła go tym, że ciekawe danie można stworzyć z niewielu dobrej jakości produktów. Uwielbia mięso i owoce morza. Gotowanie nigdy go nie męczy. Rządzi również w swojej domowej kuchni. Stara się wówczas przygotowywać dania, których rodzina jeszcze nie zna.