Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pianki marshmallows

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pianki marshmallows - składniki:
  • olej do smarowania
  • 1/2 szklanki zmiksowanych i przetartych przez sitko truskawek (mogą być mrożone)
  • 1/2 szklanki wody + 3/4 szklanki
  • 4 łyżki żelatyny
  • 3 szklanki cukru
  • 1 szklanka jasnego syropu kukurydzianego (do kupienia w sklepach z żywnością ekologiczną i w internecie)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
Pianki marshmallows - sposób przygotowania: Dwa szklane naczynia (np. 12 x 27 cm) wykładamy folią aluminiową i smarujemy ją lekko olejem. Mus truskawkowy mieszamy z 1/2 szklanki wody, dodając żelatynę. Pozostawiamy masę, aby napęczniała. W sporym garnku z grubym dnem zagotowujemy na małym ogniu cukier wymieszany z syropem kukurydzianym i 3/4 szklanki wody. Potrzebny będzie termometr do cukierków, ale jeśli go nie mamy, możemy użyć termometru do mięsa  syrop ma osiągnąć temperaturę 115-120°C. Ta faza nazywa się fazą miękkiej kulki, co oznacza, że jeśli wyjmiemy kropelkę syropu na talerzyk i potrzymamy pod zimną wodą, utworzy się elastyczna, miękka piłeczka. Kiedy masa osiągnie pożądaną temperaturę, wlewamy ją do miksera wraz z musem truskawkowym. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera, aż masa stanie się gęsta i puszysta, co powinno zająć 10-15 minut. Nie należy się zniechęcać długim miksowaniem: w pewnym momencie masa stanie się lekka, jasnoróżowa i podwoi swoją objętość. Gotową masę wlewamy do przygotowanych naczyń i pozostawiamy na kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej. Kiedy masa wyschnie, oprószamy ją cukrem pudrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną, przewracamy naczynie do góry dnem, zdejmujemy delikatnie folię i znów lekko oprószamy. Ostrym, natłuszczonym nożem kroimy piankę na kwadraty. Każdy kawałek oprószamy mieszanką cukrowo-skrobiową. Gąbeczki należy przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Informacje o Pianki marshmallows

  • Babeczka z automatu

    Babeczka z automatu

    . Zakup babeczki nie różni się wiele od kupowania puszki napoju z automatu. Na ekranie dotykowym wystarczy wybrać, na jaką babeczkę mamy ochotę (do wyboru są między innymi cupcakes marchewkowe, czekoladowe z piankami marshmallows albo waniliowe ) i wrzucić odpowiednią kwotę do otworu automatu. Po chwili

  • Menu dnia z domowymi krówkami

    Menu dnia z domowymi krówkami

    niesłodzonego szczypta soli 200 g gorzkiej czekolady 100 g pianek marshmallows Zagotowujemy cukier, mleko i sól, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę, szybko i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Dorzucamy pokrojone na mniejsze kawałki pianki marshmallows i znów

  • Słodkie ziemniaki w kuchni

    Słodkie ziemniaki w kuchni

    oto kilka przepisów na dania ze słodkich ziemniaków. Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i pianek marshmallows   Taka zapiekanka często pojawia się na amerykańskich stołach z okazji Święta Dziękczynienia. Puree ze słodkich

  • Świętuj Dzień Matki i Dzień Dziecka z McVitie's

    Świętuj Dzień Matki i Dzień Dziecka z McVitie's

    . Ich niepowtarzalna receptura oparta jest na unikalnym połączeniu płatków owsianych z pszenną mąką pełnoziarnistą, a także z delikatną mleczną czekoladą. Są idealnym dodatkiem do kubka gorącej czekolady z piankami marshmallows. Dzieci będą zachwycone. McVitie’s Oat Crunch Milk Chocolate

  • Domowe łakocie

    Domowe łakocie

    . Krówki czekoladowe 330 g cukru 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego szczypta soli 200 g gorzkiej czekolady 100 g pianek marshmallows Zagotowujemy cukier, mleko i sól, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę, szybko i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści

  • Przysmaki na dzień ojca. Zaskocz tatę domowymi słodkościami

    Przysmaki na dzień ojca. Zaskocz tatę domowymi słodkościami

    czekoladowe 330 g cukru 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego szczypta soli 200 g gorzkiej czekolady 100 g pianek marshmallows Zagotowujemy cukier, mleko i sól, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę, szybko i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści

  • Prosty przepis na domowe łakocie, czyli jak zrobić blok czekoladowy?

    Prosty przepis na domowe łakocie, czyli jak zrobić blok czekoladowy?

    pokruszonych herbatników. Jeśli mamy ochotę możemy również dodać do masy ulubione bakalie, np. posiekane orzechy włoskie lub laskowe (lepiej nie w całości, bo będzie nam ciężko pokroić deser), żurawinę czy rodzynki. W Anglii oraz USA do bloku czekoladowego dodaje się także pianki marshmallows