Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Chleb pigwowy
Chleb pigwowy - składniki:
Chleb pigwowy - sposób przygotowania:
Obieramy owoce, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy winem. Powolutku doprowadzamy do wrzenia, gotujemy tak długo, aż owoce będą zupełnie miękkie (15-20 minut, licząc od zagotowania). Owoce odcedzamy, a potem przecieramy przez sitko lub mielemy w maszynce, aby powstało jednolite, gładkie purée. Sprawdzamy, ile waży przygotowana masa. Miód zagotowujemy i zdejmujemy pianę z wierzchu. Na każde pół kilograma purée pigwowego bierzemy 30 dag miodu i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu (malutkim, bo masa przywiera do dna garnka!) tak długo, aż oba składniki się połączą i powstanie szklista masa - jest gotowa, kiedy kropla upuszczona na talerzyk od razu zastyga. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy i mieszamy. Masę rozsmarowujemy w dużym płaskim naczyniu do grubości 1,5 cm. Czekamy, aż ostygnie i przenosimy w przewiewne miejsce, aby "chlebek" mógł przeschnąć. Kroimy w kwadraciki lub romby. Kiedyś podawano taki "chleb" na świeżych liściach laurowych, dziś wystarczy, że obtoczymy go w grubym cukrze i - aby było jeszcze ładniej - podamy w niedużych pergaminowych foremkach.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki