Sałatka Waldorf
Informacje o Sałatka Waldorf
-
Sałatka dla zuchwałych
. Najdonioślejszym wynalazkiem wielkiego Oscara, oprócz słyn-nych jajek Benedict, jest właśnie sałatka Waldorf, którą dziś, pod różnymi nazwami, można kupić w niemal każdym amerykańskim markecie. Zadebiutowała ona dokładnie 9 marca 1893 r. podczas uroczystej kolacji z okazji otwarcia hotelu. Owego wieczoru
-
Pyszne warzywa korzeniowe
sosem vinaigrette z miodem, sokiem i ze skórką z cytryny, musztardą i oliwą z orzechów ziemnych. Autor: Marta Gessler Sałatkę Waldorf stworzył w XIX wieku szef kuchni Oscar Tschirky na otwarcie hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Jorku. Klasycznie powinna się składać z selera, jabłek, orzechów włoskich i
-
Beerpairing, czyli jak dobierać piwo do jedzenia?
doświadczysz prawdziwie kolonialnej feerii aromatów. Pszenicznie, delikatnie Lekkie, mętne piwa pszeniczne uwielbiają sałatki, spróbuj więc popić nim sałatkę cezar, kaczy żer, sałatkę kalifornijską z mandarynkami i oliwkami lub sałatkę szefa. Kwintesencją szyku będzie połączenie sałatki Waldorf i piwa
-
Imprezowe sałatki
. Przełóż ryż do miski, spulchnij widelcem. Dodaj selera naciowego, jabłka, orzechy, rodzynki i wymieszaj. Dodaj majonez wymieszany ze śmietana i przyprawami i wymieszaj. Zobacz też przepis na sałatkę Waldorf z jabłkami i orzechami Leifheit do jabłek Krajalnica do jabłek
-
Sałatki na lato
. Przygotuj sos winegret z oleju, soku z cytryny, soli i pieprzu. Warzywa wymieszaj z sosem i ułóż na środku talerza. Posyp ziarnami słonecznika. Autor: Jerzy Pasikowski, Zuzanna Wiciejowska Klasyczna sałatka Waldorf w nowej odsłonie. Bez majonezu, ale z indykiem i winogronami
-
Sałatka z mięsem - nie tylko z kurczakiem. 7 wyjątkowych przepisów
mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski razem z połową posiekanego marynowanego czosnku. Resztę czosnku miksujemy w blenderze z odrobiną oliwy i sokiem cytrynowym. Powstały sos doprawiamy solą oraz pieprzem i polewamy sałatkę. Autor: Tomek Woźniak Klasyczna sałatka Waldorf w nowej
-
Walentynkowe menu
wierzono już w zamierzchłych czasach. To właśnie mikstura z selera miała podsycać uczucie łączące Tristana i Izoldę. Sałatka waldorf 3 jabłka (najlepiej Granny Smith) 1 średni seler 10 wyłuskanych orzechów włoskich 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki majonezu sól pieprz cukier Obierz jabłka
-
Jabłka na słodko i na słono
na pół. Układaj na wyłożonej papier blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut, aż ciasteczka będą złocistobrązowe. Autor: Zuzanna Wiciejowska Klasyczna sałatka Waldorf w nowej odsłonie. Bez majonezu, ale z indykiem i winogronami
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki