Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Vieux garcon - owoce w alkoholu
Vieux garcon - owoce w alkoholu - składniki:
Vieux garcon - owoce w alkoholu - sposób przygotowania:
Do słoja wkładamy kolejno sezonowe owoce (wtedy, kiedy się pojawiają, najlepiej w pełni ich sezonu), na przykład po 1/2 kg - truskawek, malin, wiśni, poziomek, porzeczek, moreli, mirabelek itd. Każdą warstwę zasypujemy szklanką cukru i zalewamy 70% alkoholem, tak aby przykrył owoce. Słój powinien być szczelnie zamknięty, aby nie ulatniał się alkohol i aromat owoców. Jeżeli cukier nie rozpuści się, można delikatnie potrząsnąć słojem, ale nie mieszać. Napełniony i zamknięty słój odstawiamy w ciemne miejsce aż do Bożego Narodzenia. Tak przygotowane owoce są znakomitym deserem. Mogą również być dodatkiem do innych deserów.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki