Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chutney morelowy z orzechami

Autor
A A A
  • Chutney morelowy z orzechami

    Fot. Paulina Kolondra

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chutney morelowy z orzechami - składniki:
Chutney morelowy z orzechami - sposób przygotowania: Morele kroimy w grubą kostkę. Obieramy cebule, kroimy je w cienkie piórka. Rabarbar czyścimy z włókien, łodygi kroimy na centymetrowe kawałki. Imbir obieramy i drobno siekamy. Sparzamy limonkę, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do rondla wkładamy wszystkie składniki z wyjątkiem orzechów. Gotujemy na malutkim ogniu około godziny - powinniśmy otrzymać gęstą pulpę. Grubo kroimy orzechy, łączymy je z chutneyem. Przekładamy do wysterylizowanych słoików, szczelnie zamykamy, odwracamy dnem do góry i czekamy, aż wystygną - nie trzeba pasteryzować. Mniej więcej po miesiącu chutney, przechowywany w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, zyskuje ostateczny smak. Można podawać go np. do jagnięciny oraz do wielu dań kuchni indyjskiej. Wytrzyma około roku.