Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Marchewki glazurowane

Autor
A A A
  • Marchewki glazurowane

    Fot. Łukasz Zandecki

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Marchewki glazurowane - składniki:
Marchewki glazurowane - sposób przygotowania: Umyte i obrane marchewki kroimy na kawałki, szalotki obieramy i kroimy na ćwiartki. Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy warzywa, dodajemy cukier, podsmażamy, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 25 min. Przed końcem duszenia pokrywkę zdejmujemy, by płyn odparował. Gdy marchewki i cebulki lekko się skarmelizują, potrawa jest gotowa. Przed podaniem warzywa posypujemy listkami tymianku. Doskonały dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych.

Informacje o Marchewki glazurowane

  • Menu dnia z piwnymi racuchami

    Menu dnia z piwnymi racuchami

    Tak przygotowana marchewkę podawaj do delikatnych mięs, np. cielęciny, indyka lub kurczaka. Glazurowana marchewka z sezamem 500 g marchewki lub mini-marchewek 1/2 szklanki wody 3 łyżki miodu 3 łyżki masła 2 łyżki sezamu sól, sok z cytryny Jeśli używasz normalnej marchewki, umyją ją i obierz, pokró

  • Menu dnia

    Menu dnia

    Nie obieraj młodych warzyw nożykiem. Młodą i cienką skórkę lepiej dokładnie wyszorować szczoteczką. Dobrym pomysłem będzie też krótsza obróbka termiczna np. młodej marchwi., która w słodkiej glazurze będzie lepiej smakować al dente.   Młoda marchewka glazurowana 6-8 młodych marchewek 3

  • Obiad z młodymi warzywami

    Obiad z młodymi warzywami

    nieco dłuższego gotowania). Zamiast szczypiorku lub koperku można doprawić ją również innymi ulubionymi ziołami, np. tymiankiem. Młoda marchewka glazurowana 6-8 młodych marchewek 3 łyżki masła 1-2 łyżeczki cukru sól pieprz szczypiorek lub koperek do posypania Marchewki wyszoruj szczoteczką pod

  • Pyszne warzywa korzeniowe

    Pyszne warzywa korzeniowe

    , jak i przekąska. Marchewki glazurowane 3 gałązki majeranku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1,5 kg marchwi (obranej i pokrojonej wzdłuż na połowę) 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki miodu 2 łyżki posiekanej natki Siekamy listki majeranku (nie

  • Świętuj Dzień Marchewki!

    Świętuj Dzień Marchewki!

    możesz podawać np. jako dodatek do dania głównego, jak i przekąskę. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do nich nieco pokrojonej w drobną kostkę ostrej papryczki. Marchewki glazurowane 3 gałązki majeranku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1,5 kg marchwi (obranej i pokrojonej wzdłuż na połowę) 1/2