Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Risotto z doradą
Risotto z doradą - składniki:
Risotto z doradą - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy w rondlu 20 g masła i 3 łyżki oliwy. Na tłuszczu szklimy cebulę. Wsypujemy ryż, smażymy, mieszając, 3-4 minuty. Jeśli używamy wina, wlewamy je teraz i podgrzewamy, mieszając, aż odparuje. Następnie wlewamy chochelkę gorącego bulionu, gotujemy, mieszając, aż ryż wypije bulion. Wtedy wlewamy kolejną chochelkę bulionu, i tak dalej, aż bulion się skończy, a ryż będzie ugotowany al dente. Dodajemy resztę masła, mieszamy. Na pozostałej oliwie smażymy filety z dorady, kładziemy je na risotto i podajemy. Do tego dania pasuje sos winny. Można go zrobić, mieszając 3 szklanki czerwonego wina z 3 łyżkami cukru i gotując tak długo, aż mocno zgęstnieje, czyli odparuje do 1/3 pierwotnej objętości.
- 400 g ryżu Arborio (specjalny ryż do risotto)
- 4 szklanki bulionu warzywnego (jeśli chcemy
- aby risotto było czerwone
- bierzemy 1 szklankę czerwonego wina
- np. Cabernet Sauvignon
- i 3 szklanki bulionu)
- 1 posiekana cebula
- 4 filety z dorady oprószone solą i pieprzem
- tłuszcz do smażenia 50 g masła i 4 łyżki oliwy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki