Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto z doradą

Autor
A A A
  • Risotto z doradą

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Risotto z doradą - składniki:
  • 400 g ryżu Arborio (specjalny ryż do risotto)
  • 4 szklanki bulionu warzywnego (jeśli chcemy
  • aby risotto było czerwone
  • bierzemy 1 szklankę czerwonego wina
  • np. Cabernet Sauvignon
  • i 3 szklanki bulionu)
  • 1 posiekana cebula
  • 4 filety z dorady oprószone solą i pieprzem
  • tłuszcz do smażenia 50 g masła i 4 łyżki oliwy
Risotto z doradą - sposób przygotowania: Rozgrzewamy w rondlu 20 g masła i 3 łyżki oliwy. Na tłuszczu szklimy cebulę. Wsypujemy ryż, smażymy, mieszając, 3-4 minuty. Jeśli używamy wina, wlewamy je teraz i podgrzewamy, mieszając, aż odparuje. Następnie wlewamy chochelkę gorącego bulionu, gotujemy, mieszając, aż ryż wypije bulion. Wtedy wlewamy kolejną chochelkę bulionu, i tak dalej, aż bulion się skończy, a ryż będzie ugotowany al dente. Dodajemy resztę masła, mieszamy. Na pozostałej oliwie smażymy filety z dorady, kładziemy je na risotto i podajemy. Do tego dania pasuje sos winny. Można go zrobić, mieszając 3 szklanki czerwonego wina z 3 łyżkami cukru i gotując tak długo, aż mocno zgęstnieje, czyli odparuje do 1/3 pierwotnej objętości.