Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Owoce morza po marynarsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Owoce morza po marynarsku - składniki:
Owoce morza po marynarsku - sposób przygotowania: Żywego homara wkładamy głową w dół do wrzątku i gotujemy 10 minut, krewetki i małże oczyszczamy i płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Krewetki obieramy ze skorupek, usuwamy czarne żyłki. Małże szorujemy metalową szczoteczką, płuczemy. Przygotowujemy wywar. Rybki patroszymy i dokładnie płuczemy. Jarzyny obieramy, płuczemy, osączamy i kroimy na kawałki. Zagotowujemy wodę z winem. Wkładamy jarzyny, rybki, skórkę pomarańczową, przyprawy i zioła. Gotujemy na małym ogniu około 20 min. Wywar przecedzamy, a potem ponownie zagotowujemy. Wkładamy małże. Gdy skorupki się otworzą, wyjmujemy je. Mięso odkładamy, a muszle wyrzucamy. Do wywaru wkładamy krewetki oraz małże wyjęte z muszli. Gotujemy na małym ogniu ok. 3 min, wyjmujemy. Wywar gotujemy nadal, aż powstanie gęsty sos. Z homara usuwamy części niejadalne. Odwłok kroimy na 8 plastrów. Szczypce miażdżymy, wyjmujemy mięso. Na rozgrzanym maśle podsmażamy przez chwilę mięso homara. Do wywaru wrzucamy ponownie małże, krewetki i kawałki homara. Wlewamy calvados i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną. Podajemy z grzankami.