Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rostbef ze szparagami i pastą tahini

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rostbef ze szparagami i pastą tahini - składniki:
  • 500 g rostbefu
  • sól
  • pieprz
  • 2 gałązki rozmarynu (może być suszony)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 pęczek szparagów
  • 4 łyżki sezamowej pasty tahini
  • sok z 1/2 cytryny
Rostbef ze szparagami i pastą tahini - sposób przygotowania: Rostbef doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy rozmarynem. Obsmażamy na oliwie przez 3-4 minuty z każdej strony, przekładamy na wyłożoną folią aluminiową blachę, dodajemy szparagi (wcześniej odcinamy twarde końcówki) pokrojone na kawałki o długości 4 cm i pieczemy 25 minut w 180°C. W tym czasie mieszamy pastę tahini z sokiem cytrynowym. Upieczony rostbef odstawiamy na kilka minut, aby "odpoczął". Kroimy na cienkie plastry, jak na carpaccio. Układamy na talerzu wraz ze szparagami i polewamy sosem tahini.
Wyrafinowane szparagi w cieście francuskim