Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ryż z zielonym groszkiem na sposób orientalny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ryż z zielonym groszkiem na sposób orientalny - składniki:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 1/4 łyżeczki ziaren zielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 laski cynamonu
  • 1.5 szklanki długoziarnistego ryżu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 20 dag zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 liście laurowe
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Ryż z zielonym groszkiem na sposób orientalny - sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Wrzucamy czarnuszkę, kardamon, kmin rzymski, kurkumę, połamany kawałek cynamonu. Podsmażamy 2 minuty. Dodajemy suchy ryż i smażymy, mieszając, aż stanie się szklisty. Posypujemy garam masalą, dodajemy groszek, liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Wlewamy 3 szklanki gorącej wody (czyli podwójną ilość w stosunku do ryżu). Garnek przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i pokrywką. Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę, jakieś 15-20 minut. Odstawiamy na chwilę. Przed podaniem trzeba lekko przemieszać ryż widelcem. UWAGA: danie można jeszcze posypać świeżą kolendrą lub miętą.