Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łosoś spleciony z sandaczem z borowikami i pieczonymi słodkimi ziemniakami

Autor
A A A
  • Łosoś spleciony z sandaczem z borowikami i pieczonymi słodkimi ziemniakami

    Fot. Łukasz Zandecki

    Poziom trudności: trudne

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Łosoś spleciony z sandaczem z borowikami i pieczonymi słodkimi ziemniakami - składniki:
Łosoś spleciony z sandaczem z borowikami i pieczonymi słodkimi ziemniakami - sposób przygotowania: Filety z łososia i sandacza kroimy w cienkie plastry. Każdy posypujemy solą, koperkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy plaster jednej ryby na drugiej i zwijamy jak roladkę. Wkładamy na 2 godziny do zamrażalnika. Borowiki  jeśli trzeba - rozmrażamy, kroimy w plastry i smażymy na maśle z dodatkiem posiekanych cebuli i czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaka kroimy w grube plastry, skrapiamy oliwą, posypujemy rozmarynem i pieczemy w 175°C przez 15 min. Wyjmujemy roladki z zamrażalnika i kroimy na plastry grubości 1 cm. Smażymy w klarowanym maśle, aż się zrumienią. Podajemy w towarzystwie upieczonych ziemniaków i borowików. Potrawa najlepiej smakuje z sosem Verde (należy zmiksować liście natki pietruszki i bazylii wraz z kaparami, czosnkiem i oliwą).