Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierś kurczaka w sosie szampańskim

Autor
A A A
  • Pierś kurczaka w sosie szampańskim

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierś kurczaka w sosie szampańskim - składniki:
  • 2 posiekane szalotki
  • sok z cytryny
  • 1 pierś kurczaka (150 g)
  • 150 ml szampana
  • 150 g grzybów leśnych (mogą być mrożone)
Pierś kurczaka w sosie szampańskim - sposób przygotowania: Szalotki wraz z sokiem z cytryny dusimy na łyżce masła. Pierś kurczaka owijamy w folię spożywczą i zbijamy na płasko. Przekładamy na patelnię, lekko solimy i polewamy szampanem. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez 8-10 min. Mięso wyjmujemy, a sos przecedzamy i chwilę redukujemy. Grzyby (jeśli trzeba - rozmrażamy) kroimy w paski i smażymy na maśle. Kurczaka kroimy w wachlarz, układamy na talerzu, polewamy sosem szampańskim, posypujemy grzybami i doprawiamy solą oraz pieprzem. (Wariant rozbudowany: jeśli lubimy mięso w sosie bardziej zawiesistym, możemy przygotować do tej potrawy sos z 75 ml śmietany zmieszanej z 2 łyżkami koniaku i 2 żółtkami oraz powstałym sosem szampańskim).