Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasto francuskie z morelami
Ciasto francuskie z morelami - składniki:
Ciasto francuskie z morelami - sposób przygotowania:
Robimy nadzienie. Morele kroimy na pół, pozbawiamy pestek. Dusimy na patelni z cukrem i wodą przez 20 minut. Wyjmujemy owoce, a pozostały na patelni syrop gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy wódkę, zdejmujemy z ognia, wkładamy do syropu morele, studzimy. Przesiewamy mąkę do miski, roztapiamy 1,5 łyżki masła, rozpuszczamy sól w wodzie. Wylewamy na mąkę ostudzone masło i wodę, mieszamy. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce 2 godziny. Wałkujemy na kwadratowy placek o grubości 2 cm. Na środku kładziemy plastry zimnego masła. Składamy rogi w kopertę, zlepiamy złączenia. Wałkujemy na prostokąt, przesuwając wałek w jedną stronę. Składamy ciasto od krótszego boku na 3 części, owijamy w folię, chłodzimy 2 godziny w lodówce. Powtarzamy wałkowanie na prostokąt (od krótszego boku), składanie i chłodzenie jeszcze dwa razy. Rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy dwa prostokątne placki oraz 4 paski o szerokości 1,5 cm i długości boków placka. Do brzegów jednego placka doklejamy rant z pasków, smarujemy całość rozbełtanym jajkiem. Kładziemy na ciasto przygotowane owoce w syropie i przykrywamy drugim plackiem, sklejając brzegi. Wierzch smarujemy mieszanką mleka i reszty jajka. Pieczemy 25 minut w 230°C.
Informacje o Ciasto francuskie z morelami
-
Ciasto na środę
Ciasto francuskie z morelami 40 dag rozmrożonego ciasta francuskiego 1 kg moreli 2/3 szklanki cukru  
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki