Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Bezy francuskie
Bezy francuskie - składniki:
Bezy francuskie - sposób przygotowania:
Blachy do pieczenia wykładamy pergaminem albo używamy mat silikonowych. Rozgrzewamy piekarnik do 120oC. Zaczynamy ubijać białka na najwolniejszych obrotach i stopniowo zwiększa-my prędkość do maksymalnej. Kiedy białka będą białe i miękkie, zaczynamy dodawać drobny cukier, łyżka po łyżce. Masa powinna być sztywna, błyszcząca, a wzięta na palec tworzyć kształt dziobu orła. Wyłączamy mikser i plastikową łopatką do ciasta delikatnie wtapiamy w masę cukier puder. Nakładamy masę do rękawa cukierniczego (albo torebki z odciętym rogiem) i wyciskamy bezy o średnicy ok. 3 cm. Wsuwamy blachę do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 110oC. Pieczemy tak długo, aż bezy dadzą się łatwo odklejać od papieru, a w środku będą całkowicie suche (2-2,5 godziny, zależnie od piekarnika i wielkości bez). Jeśli bezy zaczną brązowieć, obniżamy temperaturę w piekarniku do 65oC. Gotowe bezy pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na kilka godzin, aż całkowicie ostygną. Bezy przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Informacje o Bezy francuskie
-
Przepis na bezy
. Powstało już wiele odmian tego przysmaku – m.in. beza po angielsku, francuska, szwajcarska, włoska. Najczęściej spotkana i najłatwiejsza w przygotowaniu to beza francuska. Z kolei włoska i szwajcarska są trudniejsze w wykonaniu, ale lepiej zachowują swój charakterystyczny bezowaty kształt. Bezy to
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki