Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczony stek z halibuta

Autor
A A A
  • Pieczony stek z halibuta

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczony stek z halibuta - składniki:
Pieczony stek z halibuta - sposób przygotowania: Steki z halibuta skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i oliwą, przypraw solą i pieprzem, obłóż koperkiem i wstaw na 12 godzin do lodówki. Sparz pomidory, obierz je ze skórki, przekrój na ćwiartki i usuń nasionka. Miąższ pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekaną bazylią i rozgniecionym czosnkiem, dodaj resztę oliwy, przypraw do smaku solą i pieprzem. Marchewkę i buraczki ugotuj (oddzielnie) w osolonej wodzie do miękkości. Steki z halibuta upiecz w temp. 180°C (około 15-17 minut). Na 2 minuty przed końcem pieczenia rozsmaruj na rybach sos z pomidorów i bazylii. Na patelni roztop masło, podduś pokrojone w plasterki marchewki i buraczki. Przypraw do smaku, wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Ryby podawaj z warzywami.