Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ryba pieczona w torebce
Ryba pieczona w torebce - składniki:
Ryba pieczona w torebce - sposób przygotowania:
Filety posypujemy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy. Robimy marynatę. Oliwki, czosnek, chilli i zioła wkładamy do głębokiego garnka i zalewamy oliwą. Dodajemy pomidory i odstawiamy całość na ok. 30 min. Po tym czasie doprawiamy marynatę solą, pieprzem i sokiem z cytryny (ew. można dodać kilka suszonych pomidorów, dzięki temu marynata będzie bardziej aromatyczna). Przygotowujemy kawałek folii aluminiowej o dł. 40 cm. Na prawą połowę folii nakładamy 1/4 marynaty i umieszczamy na niej jeden filet. Lewą połową folii przykrywamy rybę i z dwóch stron podwijamy brzegi tak, by ryba znalazła się w torebce otwartej z jednej strony. Wlewamy do torebki łyżkę oliwy i 1/2 kieliszka wina, a następnie zamykamy torebkę, zawijając brzegi. Podobnie postępujemy z pozostałymi trzema filetami. Zawinięte ryby wkładamy w żar ogniska i pieczemy ok. 15 min. Po tym czasie wyjmujemy je z żaru i pozostawiamy w zamknięciu jeszcze przez 3-4 min.
- 4 filety dowolnej ryby (po 25 dag każdy)
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki oliwy
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina
- Na marynatę:
- 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1/2 małej suszonej papryczki chilli
- garść grubo pokrojonej swieżej bazylii
- lub majeranku
- 2-3 łyżki oliwy extra virgin
- 20 podzielonych na ćwiartki pomidorów
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sok z 1 cytryny
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki