Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ryba pieczona w torebce

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ryba pieczona w torebce - składniki:
  • 4 filety dowolnej ryby (po 25 dag każdy)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 kieliszki białego wytrawnego wina
  • Na marynatę:
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1/2 małej suszonej papryczki chilli
  • garść grubo pokrojonej swieżej bazylii
  • lub majeranku
  • 2-3 łyżki oliwy extra virgin
  • 20 podzielonych na ćwiartki pomidorów
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok z 1 cytryny
Ryba pieczona w torebce - sposób przygotowania: Filety posypujemy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy. Robimy marynatę. Oliwki, czosnek, chilli i zioła wkładamy do głębokiego garnka i zalewamy oliwą. Dodajemy pomidory i odstawiamy całość na ok. 30 min. Po tym czasie doprawiamy marynatę solą, pieprzem i sokiem z cytryny (ew. można dodać kilka suszonych pomidorów, dzięki temu marynata będzie bardziej aromatyczna). Przygotowujemy kawałek folii aluminiowej o dł. 40 cm. Na prawą połowę folii nakładamy 1/4 marynaty i umieszczamy na niej jeden filet. Lewą połową folii przykrywamy rybę i z dwóch stron podwijamy brzegi tak, by ryba znalazła się w torebce otwartej z jednej strony. Wlewamy do torebki łyżkę oliwy i 1/2 kieliszka wina, a następnie zamykamy torebkę, zawijając brzegi. Podobnie postępujemy z pozostałymi trzema filetami. Zawinięte ryby wkładamy w żar ogniska i pieczemy ok. 15 min. Po tym czasie wyjmujemy je z żaru i pozostawiamy w zamknięciu jeszcze przez 3-4 min.