Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Śliwki w alkoholu

Autor
A A A
  • Śliwki w alkoholu

    Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Śliwki w alkoholu - składniki:
  • 1 kg suszonych kalifornijskich (najlepszego gatunku) śliwek
  • 1 litr porto
  • 1 butelka czerwonego wytrawnego (najlepiej bordeaux) wina
  • 1 laska wanilii
  • bita śmietana lub lody i
  • odrobina cassisu (likieru z czarnej porzeczki)
Śliwki w alkoholu - sposób przygotowania: Śliwki zalej porto, odstaw na dobę. Dolej wino, włóż rozciętą wanilię, przykryj i gotuj 2 godziny na maleńkim ogniu. Włóż do salaterki razem z sosem, który powinien mocno zgęstnieć, przykryj i wstaw do lodówki. Skrop cassisem, podawaj z bitą śmietaną lub lodami.
Tarta z karmelizowanymi śliwkami - klucz do sukcesu