Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta ze szparagami i parmezanem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta ze szparagami i parmezanem - składniki:
Tarta ze szparagami i parmezanem - sposób przygotowania: Mieszamy i wyrabiamy składniki na ciasto. Rozwałkowujemy do wielkości nieco większej niż nasza forma do tarty (aby powstał rant ciasta). Formę smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Obieramy szparagi (białe - całe, zielone - tylko dolną część). Blanszujemy szparagi w osolonej wodzie ok. 5 minut. Odsączamy i układamy na cieście. Jajka, śmietanę i ser roztrzepujemy z solą i pieprzem. Polewamy szparagi. Zapiekamy tartę w piekarniku w temperaturze 180°C ok. 45-50 minut. Znakomicie smakuje z szynką parmeńską.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo

Informacje o Tarta ze szparagami i parmezanem

  • Jak gotować szparagi?

    Jak gotować szparagi?

    patyczek lub szpadkę do szaszłyków. Główki układamy tam, gdzie jest mniejszy żar. Zobacz przepisy na szparagi: Szparagi w boczku z parmezanem Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami Szaparagi z sosem czosnkowym Tarta ze szparagami i parmezanem Szparagi zapiekane w cieście francuskim