Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Drożdżowe bułeczki z truskawkami

Autor
A A A
  • Drożdżowe bułeczki z truskawkami

    Fot. M&K Duklas / duklas.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Drożdżowe bułeczki z truskawkami - składniki:
Drożdżowe bułeczki z truskawkami - sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy dołek i wkruszamy do niego drożdże. Wlewamy trochę ciepłego mleka, lekko mieszamy drożdże z mlekiem i odrobiną mąki z brzegów miski. Odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mleka mieszamy z cukrem, roztrzepanym jajkiem, solą i stopionym masłem. Wlewamy do mąki, wyrabiamy gładkie ciasto - jest gotowe, kiedy nie klei się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce - objętość ciasta powinna się podwoić. W tym czasie mieszamy serek ze skórką cytrynową i cukrem waniliowym. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 16 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy trochę serka i jedną oczyszczoną truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na natłuszczonej formie. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, a następnie pieczemy pół godziny w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.